Låna pengar till hus

FlerfamiljshusPrecis som när man ska låna pengar till en lägenhet krävs en kontantinsats på 15 % när man lånar pengar för att köpa hus. Vilket betyder att man antingen behöver spara ihop pengarna eller låna dem på annat håll.

Innan man går till banken för att ansöka om ett bolån är det viktigt att vara väl förberedd och ha sin ekonomi i ordning. Anledningen är att det vara direkt avgörande för om man blir beviljad lånet eller inte. Obetala skulder och betalningsanmärkningar bör vara borta och helst bör man kunna visa upp ett seriöst sparande. En fördel är om man har sparat ihop pengarna till kontantinsatsen vilket både visar på en sund ekonomi, samt att man äger en del av bostaden själv. Så man inte är belånad på hela beloppet. Besök den här webbsidan för att få all tänkbar information om lån.

Inkomsten har självklart en stor betydelse för banken och det absolut bästa är om man är två som ansöker om lånet med heltidsinkomster och tillsvidareanställning. Har man inte det så är det viktigt att visa upp anställningsbevis på att man har en stabil inkomst ändå. Är man ensam och utan heltidsinkomst blir det genast svårare att övertyga banken att man kan betala lånen. En lösning är att be någon stå som borgensman. Vilket innebär att de tar över lånet om den som lånar av någon anledning inte kan betala det. Detta är inte helt ovanligt för unga som vill låna till bostad.

I stort sett alla stora banker har amorteringskrav vilket innebär att man förutom att betala tillbaka räntan även behöver betala av lånet . Oftast sätts amorteringskravet till topplånet eftersom det är det lånet med högst ränta.

Att amortera är bra ur flera aspekter, dels betalar man av lånet och minskar på sikt den totala kostnaden på lånet. Och dels så betalar man tillbaka lånet och ökar sitt innehav i huset som man får tillbaka den dagen man säljer.

Dock bör man ta med amorteringskravet i beräkningen när man kalkylerar månadskostnaden för bolånet så att man inte blir överraskad när bankmannen frågar om man tagit med det i beräkningarna.