Viktigt med bra vinterdäck

vinterDet finns olika typer av vinterdäck runt om i Europa, så även i Sverige. Dubbfria däck och dubbdäck. Dubbdäcken har visat sig betydligt säkrare under vintern, framför på hala vintervägar. Dock sliter dubbdäck mer på vägarna och därför finns de dem som använder sig av dubbfria däck. Framför allt i städer som Stockholm och Göteborg.

Oavsett vilken typ man väljer är det viktigt att ha vinterdäcken i bra skick. Åldern har en stor faktor på skicket då gummit i däcken torkar med tiden. Däck slits också ut vilket bidrar till mindre mönsterdjup. Vilket orsakar sämre väggrepp.

Det rekommenderas att montera de bästa däcken bak på bilen. Anledningen är att man undviker att få överstyrning. Trots detta är det vanligt att man monterar de bästa däcken i fram. Framför allt om bilen är framhjulsdriven. Argumentet brukar vara att framhjulen står för bästa bromsförmågan och att man minskar risken för understyrning istället.

I Sverige har vi krav på vinterdäck mellan 1 december till 31 mars och det är tillåtet att använda sig av dubbdäck mellan 1 oktober till 15 april. Som du ser så har man gott om tid på sig att byta till vinterdäck men trots det så väntar de allra flesta till sista sekunden.

Läs mer om vinterdäck på http://www.vinterdack.net