Håll koll på din ekonomi under semestern

EuroSommaren och semesterledigheten närmar sig med stormsteg. Många väljer att åka utomlands på sin semesterledighet, vilket såklart kostar lite extra pengar än att vara kvar hemma. En annan sak som rör till det ekonomiska är att det är en annan valuta som gäller om du reser utomlands. För den som reser i större delen av Europa nu för tiden har krånglet minskat i och med införandet av Euron. Den har dessutom en ganska enkel växelkurs att räkan om till svenska kronor. Om man inte behöver vara supernoggrann med omräkningen kan man räkna på att en Euro är ungefär 10 kr. Det brukar fungera ganska bra för att snabbt bilda sig en uppfattning om vad olika saker kostar. Vill man vara mer noggrann är det bäst att använda en miniräknare eller särskild valutaomvandlare.

Euron är som sagt ganska enkel att räkna om till och från svenska kronor. Svårare var det med den italienska liren förr. Den var så lite värd att 1 svensk krona motsvarade 1 936 lire år 1999 som var det sista året den valutan existerade.

Det finns även valutaomvandlare på näter som enkelt kan användas i din smartphones webbläsare. Då slipper du hålla koll på den exakta växelkursen att räkna på. En annan anledning till att använda en valutaomvandlare istället för att koll på t.ex. Forex hemsida är att de ändrar växelkursen för att tjäna några procent på varje växling. Om du använder en oberoende valutaomvandlare får du den dagsaktuella kursen från valutamarknaden.

Hoppas du får det ttrevigt på semesterresan och se till att ha koll på växlingskursen så att du inte missbedömer kostnaderna du drar på dig i utlandet.