Finansiera köksrenoveringen

Att göra en total renovering av sitt kök är ingen billig affär. Eftersom köket innehåller såväl avlopp som elledningar som snickeriarbeten behöver man anlita många kompetenser vid en renovering. Arbetskostnaden får man ju i och för sig göra ROT-avdrag för och kan på det sättet halvera kostnaden. Däremot är även material till köksrenoveringen ganska kostsamt och det får man inte göra avdrag för. Om du gör en köksrenovering bor du med dtörsta sannolikhet i et egenägt boende, d.v.s. en bostadsrätt eller ett hus. Då har du kaske ett befintligt bostadslån som du kan utöka för att finansiera renoveringen. Att öka på sitt befintliga hypotekslån är helt klart den förmånligaste formen av finansiering näst efter att betala det kontant. Att renovera med pengar som man får genom blancolån blir väldigt dyrt om man inte amorterar av lånet i snabb takt. Räntan på blancolån är betydligt högre än för hypotekslån.

Vill man inte eller om man inte har den ekonomiska möjligheten att totalrenovera köket kommer man långt med mindre åtgärder. T.ex kan man måla om eller byta ut köksluckorna. Man kan byta ut gamla och omoderna kökshandtag mot nya moderna sådana. Kökshandtag finns i otroligt många varianter och prisklasser. För inspiration rekommenderar jag ett besök på Barahandtag.

Oavsett om du väljer en totalrenovering eller en billigare uppfräschning är det viktigt att räkna på kostnaderna. Om du har dålig ekonomi kanske inte köket är det första du bör lägga pengar på. Låna inte heller pengar till renovering om du inte har råd med räntor och avgifter som uppkommer i samband med lånet. Har du däremot ekonomiskt utrymmer för en renovering är det bara att köra igång om du vill piffa upp köket. En renovering kan dessutom öka värdet på din bostad.