Låna pengar med förnuft

En sak man bör veta är att ett lån alltid kostar pengar. Det är alltså inget lån som är helt gratis, förutom möjligtvis pengar du lånar av dina föräldrar. Även det senare kan komma att kosta i form av försämrad sammanhållning om du inte sköter dig och betalar tillbaka inom rimlig tid.

Kostnaderna är det man i första hand ska titta på när man väljer långivare. På olika webbplatser får man enkelt en bra översikt över ett stort antal banker. Översikten ger dig som låntagare ett övertag eftersom du så på ett enklare sätt kan jämföra banker mot varandra.

Räntan är en ganska självklar sak att jämföra mellan banker. Däremot är ofta avgifter för avisering, uppläggning m.m. kostnader man lätt glömmer. Sedan märker man så småningom att de dyker upp på inbetalningskorten. Dessa avgifter finns med i lånevillkoren för den som orkar läsa in sig på den biten. Om man tänker på att man kan spara en hel del pengar på att läsa villkoren kanske man orkar ta sig den tiden. Det kan ju faktiskt vara så att man hittar fördelaktigare lån istället för det man tänkte välja från början.

Slutsatsen av detta blogginlägg är alltså att man bör vara väl insatt i alla de kostnader som uppkommer i samband med att man lånar pengar. Det finns en hel del pengar att spara på att undvika de dyrare kreditgivarna till förmån för de billigare.