Låna pengar – eller inte?

För många är det lockande att låna pengar till mindre hushållsutgifter som ny tvättmaskin eller diskmaskin. Många köper dessa varor på avbetalning vilket egentligen är detsamma som att låna till dem. Många butiker erbjuder avbetalningsköp, vilket i praktiken betyder att du tar ett lån [referens] för att finansiera köpet. Det butiken gör är att ha ett samarbete med en kreditgivare som lånar ut pengarna till dig som kund. Butiken får sina pengar direkt medan du har kvar en skuld till en bank. Många använder sig av så kalla de räntefria avbetalningar, men i praktiken finns det inga gratislån. Ofta betalar du en lite högre summa för varan om du väljer avbetalningsköp. Eller så finansieras utlåningen med olika avgifter.

Bosch bänkdiskmaskinMan kan då fråga sig om det är rätt att låna till mindre inköp som en tvättmaskin för omkring 5 000 kr är. För vissa är det en stor summa att betala på en och samma gång, men poängen är att man kanske ska spara ihop dessa pengar under några månader istället för att belåna sig ytterligare. Det blir dessutom billigare att slippa ta det på avbetalning. Jag tycker man så långt det går ska undvika lån och avbetalningsköp för varor som inte kostar över 10 000 kr. Ett alternativ till avbetalning kan vara att öka på sitt befintliga bostadslån. Bostadslån hypotekslån är generellt sett väldigt billiga lån. Om du ökar på bolånet bör du öka på din amorteringstakt till dess att du betalat av de extra pengar du lånat till ett småinköp.

Betala kontant

Det bästa enligt mig är dock att betala varan kontant. Det är det billigaste alternativet i 9 av 10 fall. Om du nyligen flyttat till ny bostad kan det dock vara så att det är mycket som ska köpas. Du kanske behöver ny diskmaskin, tvättmaskin, TV, soffa, säng och så vidare. Då drar kostnaden snabbt iväg vilket kan göra det nödvändigt att baka in dessa utgifter i bolånet.

För att öka dina möjligheter att betala dina inköp kontant är det viktigt att börja spara pengar. Sätt dig och gör upp en månadsbudget som inkluderar avsättningar för sparande. Oavsett om du kan spara 500 eller 5 000 kr varje månd är det viktigt att bygga en ekonomisk buffert som kan användas till nödvändiga inköp till hushållet. Det kan också vara så att du behöver pengar till reparationer, t.ex. av vitvaror eller bilen. Sparandet kommer ge dig större frihet i framtiden och du slipper stressa upp dig över hög skuldsättning.