Varför behövs ett privat pensionssparande?

PensionUtan privat pensionssparande får de flesta inte mer än 60-65 procent av den lön man tidigare haft under sitt yrkesverksamma liv i pension. Förutom allmän pension och kollektivavtalad tjänstepension har många personer ett privat pensionssparande för att täcka upp mellanskillnaden upp till slutlönen före pension.

Har du många år kvar till pensionen så kan det räcka med att spara några hundralappar i månaden för att avsevärt förbättra din pension. Genom att spara på egen hand minskar du risken att behöva låna pengar för att klara ditt uppehälle när du blir gammal. Från och med den 1 januari 2008 minskade avdragsrätten för privat pensionsparande från halva basbeloppet 20 150 till 12 000 kronor.

När det gäller privat pensionssparande så finns främst alternativen fondsparande (fondförsäkring) samt traditionellt sparande. Placerar man pengarna i en fondförsäkring så är riskerna större men det ger vanligtvis större avkastning än traditonellt sparande. Vanligaste fondkategorierna är räntefonder (räntebärande papper) och aktiefonder (aktier).

Traditionellt sparande garanterar dig ett visst belopp i månaden. Beloppet varierar beroende på hur bra din förvaltare lyckats placera dina pengar. Du är dock garanterad att få minst det belopp som tidigare utlovats.

Om du vill veta mer om ditt privata pensionssparande och hur stort det är bör du kontakta dem du sparar hos.

En tanke kring ”Varför behövs ett privat pensionssparande?

  1. Kent

    Tack för ett bra inlägg!. Jag brukar rekommendera om
    webbplatser som samlar samlingar med rabattkoder som exempelvis ger dig gratis frakt och gratisgrejer.
    Personligen letar närapå varje gång efter rabattkoder
    före jag trycker på köpknappen

Kommentarer är stängda.