Kommunernas bostadsköer är rekordlånga

FlerfamiljshusMen det finns knep att glida förbi och få en gräddfil till din bostad. Kravet är att du flyttar till kommunen för att jobba. Trots att hyresrätterna blir färre är det fler än någonsin som står i kö i kommunernas bostadsköer för att få tag på en lägenhet.

Men även om du stått i kö länge kan du tvingas ge bort din köplats till någon annan person. Många kommuner använder sig nämligen av näringslivsförtur. Det innebär att bostadssökande från en annan kommun får förtur till lägenheter om de fått en anställning på orten, och att kommunen kan låta de egna anställda få förtur i bostadskön.

En kartläggning som Hem & Hyra har gjort visar att 57 av landets 290 kommuner använder systemet. Flest registrerade näringslivsförturer har hittills i år delats ut i Ludvika, Gävle och Örebro.

– Man kan ju förstå om man tycker att lägenheten ska gå till en örebroare. Men systemet handlar om tak över huvudet, inte om att man ska gå före i kön för att få en jättefin lägenhet med lång kötid på, säger Mona Halme som är hyreschef på Örebrobostäder till Hem & Hyra.

Används inte i de största städerna

I teorin räcker det med att du fått minst sex månaders anställning och bor för långt bort för att pendla för att få förtur till en lägenhet i din nya kommun.

I Sveriges fem största städer; Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping – används inte näringslivsförturen alls p.g.a. bostadsbrist, skriver Hem & Hyra.