Som förälder vill du självklart det bästa för ditt barn. Det är viktigt att ge ditt barn trygghet under uppväxten, men även när din fågelunge flyger ur boet kan det vara tryggt at ha en grundplåt till vuxenlivet.
Genom att så tidigt som möjligt påbörja ett sparande åt ditt barn kommer han eller hon ha mer pengar i startkapital på 18-årsdagen – eller vid den ålder det är dags att flytta hemifrån. Hur mycket som kan sparas undan beror såklart på hur stora inkomster ni som föräldrar har. Ovasett om ni tjänar mycket eller lite är det alltid värt att sätta av en slant varje månad. Om vi räknar lågt på 200 kr sparande varje månad så blir det 43 000 kr på 18 år. Om pengarna sitter på att bra sparkonto borde de med största säkerhet vara säkrade mot inflationen. På 18 år hinner pengarna förlora en del i värde, men om räntan på sparkontot överstiger inflationen så förloras i varje fall inga sparpengar. Ett alternativ till sparkonto är att investera pengarna i aktier. Det medför i och för sig en större risk, men å andra sidan kan avkastningen vli betydligt bättre än på sparkontot.
Ett alternativ är att dela upp sparkapitalet mellan sparkonto, fonder och aktier. När det gått ett par år kan man investera hela sparkapitalet i aktier. Det gör inte så mycket att hela kapitalet investeras eftersom det återstår ganska många år innan sonen eller dottern får lägga vantarna på pengarna. Om investeringen faller dåligt ut kommer framtida avsättningar ändå göra att sparkapitalet växer. Sedan bör man alltid ha i åtanke att aktieinvesteringen är långsiktig – d.v.s. mer än 10 år. Så bli inte oroligt om aktiekursen sjunkit med 10 % efter ett år. Se istället till hur bolagets framtidsutsikter ser ut. Aktiekursen återspeglar ofta det kortsiktiga psykologiska läget på aktiemarknaden, inte nödvändigtvis att bolaget kommer gå i konkurs inom en månad.
Hoppas detta inlägg gett dig lite inspiration och vilja att spara undan till ett startkapital åt ditt barn. Det innebär ofta en ganska liten uppoffring för dig som förälder att ge ditt barn lite extra trygghet i början av vuxenlivet.